Známky
Anotace: Báseň o smrti a hledání těla vojáka.
"Odhodím známky
uteču daleko
daleko od všeho
skočím do jamky."
Chvíli po doskoku
ozvala se rána,
mladý zběh sbohem
životu v momentě dává.
Hledali vojáci
hledali vojína,
hledali - nenašli
však zle se zapomíná.
Hledali letečtí
hledali vojína,
hledali - nenašli
však zle se zapomíná.
Hledali na vodě
hledali vojína,
hledali - nenašli
zle se zapomíná.
Hledali, hledali
najít jej nemohli,
hledali, hledali
na víc se nezmohli.
Voják zůstal na bojišti
v ruce známky svíral,
nestihl ruku napřáhnouti
z jamky už se na svět díval.
Nepřemýšlel, utíkal
zbraň i přilbu zahodil,
už i známky rozpínal
po rodině zatoužil.
Střelba se ozývá
chvěje se zemina,
vojáka netrefí
mina ho k zemi srazila.
Teď není pomoci
život už zhasíná,
Vojáček v bezmoci
na milou vzpomíná.
Skončil se život
mladého vojáka.
Komentáře (0)