PÚŤ
Baliac sa na dlhú púť
rozlúčim sa s domovom,
požehnaný kraj môj buď,
chystám sa žiť po novom.
Celé míle putujúc,
unavený ani pes,
rozhodnutie ľutujúc,
utrpenie, hrôza, des.
Štyri páry topánok
zodrané už počas púte,
môj spoločník škovránok
odpočíva práve v kľude.
Na čistinke táborím,
nové sily naberám,
ľuďom v meste neverím,
kamarátov vyberám.
Vodou z lesnej studničky
celé telo osviežim,
s džbánom plným vodičky
rýchlo ďalej pobežím.
Horúčava obedná
o sily ma pripraví,
krátka siesta poobedná
deficit hneď napraví.
V páľave sa ťažko kráča,
nechce sa mi ďalej ísť,
keď pot celé telo zmáča,
vejár by sa mohol zísť.
Vytúžený letný dážď
po mesiaci prichádza,
z náhlej búrky sprvu zášť
hlavou mojou prechádza.
Prečkať búrku v závetrí,
v suchu dobre schovaný,
osvieženie v povetrí,
ochladenia závany.
Ďalší úsek cesty čaká
odvážneho pútnika,
dvojtýždňovú štreku maká,
výkon hodný štátnika.
Už sa blíži do cieľa,
trasu zdolal statočne,
hoci síl už niet veľa,
vítaný je sviatočne.
Poďakujúc za priazeň
všetkým blízkym priateľom,
poriadajúc aj kázeň
so smiešno- šťastným ortieľom.