HRDINA
Obľúbený hrdina
zo slávneho románu,
celá naša rodina
číta nocou až k ránu.
Vždy statočne bojuje,
do súboja vyráža,
svieži vetrík zaduje,
keď hriešnikov poráža.
Ničoho sa neľaká,
obraňuje pravdu, česť,
súper úder nečaká,
zvíťazila malá lesť.
Koľké krivdy napravil,
čo naši páni stvorili,
neprávosti opravil,
čo biedny ľud morili.
Počet skutkov na tucty,
porátať ich umenie,
prejav panskej neúcty,
nariadili mučenie.
Vzkypela však v ľude žlč,
hrdinu si obráni,
národ múdry, hnevom blč,
katastrofe zabráni.
Utekajú páni preč
ratujúc si život holý,
stratili už hlavnú reč,
hoc pri moci by radi boli.
Hrdinovi na slávu
zvoláva ľud zborovo,
aj skromnejšiu oslavu
vystroja mu nanovo.
Dávno takej veselice
v celom kraji neznali,
od frajerky bozk na líce,
lásku všetkým priznali.
Bolo že to radosti,
keď im svadbu chystali,
na znak úcty, hrdosti
všetky sváry prestali.
Hrdina už vedie kraj,
bieda volá na ústup,
darí sa mu vravia vraj,
chotár zrelý na postup.
Statočne on kraľuje,
múdro ba aj odvážne,
lepšie časy maľuje
s pokorou a rozvážne.