Anotace: ...
Papíroví draci
Beze stopy zmizeli
Papíroví draci.
Jako oni, příteli,
Důvěra se ztrácí.
Čas krátí se pří,
Vztekem, pomluvami.
Ach sestry, bratři,
Kéž Bůh je s námi.
Tančí se i tance
Kol prostřených stolů,
Na zemi plivance -
Snad od stáda volů?
Kdepak, člověk to byl -
Stvoření nejvyšší,
Jenž zas nepochopil -
Bůh malé povýší...
Nad lysou hlavou
V moři hvězd plavou
Otrháni
Ti draci z papíru
Uchovají víru
Pro své pány.
Ti zapomněli na ně
Když viseli na laně
Ze sil posledních.
Vzdávali jim úctu
Panákem do tuctu,
V zážitcích letmých.
Zapomněli, co znali,
Byť se mnohdy nasmáli
A draci uletěli,
Nepoznali, že svaté
Srdce je s nimi spjaté,
Zůstali jen těly.
Ta těla slabá jsou,
Kampak se ponesou
Jati v nesnázi.
Když začalo svítat
Zkusili počítat -
Jen srdce schází.
Tolikero dění
Pak ty lidi mění
K nepoznání.
Ty nespravedlnosti
Je naplňují zlostí -
Zbraně shání.
Tak s nadějí sebranou
Útok stal se obranou
A spouště zanechává.
V zápasu lítém,
V nářku hlasitém
Se domáhají práva.
Už si nevzpomenou
Svou duší zlomenou
Komu náleží.
Až řeklo zrcadlo:
„Hleď, jak to dopadlo.“
Paměť jim osvěží.
V Bohu se vrací,
Co nesli draci
Tu spoustu dní.
Jen z Něho vyvěrá
Ztracená důvěra -
Je plnou studní.
Po noci probdělé
Z draků jsou andělé
Se zlatým peřím.
A srdce s dírou
Vrátili s vírou:
„Pane, věřím!
Já věřím!“