Anotace:
Za zpěvu houslí
byť bratra rdousí,
Na straně protější
hudba mě konejší.
Byť je již zoufalý
neví kudy kam.
Přihlížím z povzdálí,
po chvíli utíkám.
Zní vážnost basy -
oči bratra zhasly.
Teď spí – ještě za dne,
ruka navždy chladne.
Tu zazní struny klavíru,
když vzpomenu si na víru.
Věřil jsem snad všemu,
však nezeptal se, co je ti?
Nepřišel jsem k němu,
nedaroval objetí.
Zazní i hlas píšťaly,
mé síly selhaly.
Zřím v světle Kristovým -
zaspal jsem - teď již to vím.
Lesní roh zatroubí,
můj žal se prohloubí.
Poznávám svou vinu,
Cítím, že si neprominu.
A tak plný bolesti
prosím, nechť mi odpustí.
Blízko znějí bubny -
plán měl satan zhoubný.
Již jsem třímal prsten,
však nevyřkl své ano.
Setkal jsem se s Kristem,
tak mi bylo požehnáno.
Zahrají i varhany,
plamen žhne na svíci.
Odhalen slzami –
Hle člověk kající.
Už slyším i zpěv muže,
bratrovi nepomůže.
Ve světě stojí pevně,
o triumfy zápasí,
náhle ozve se ve mně:
„jako člověk selhal jsi.“
To svědomí se ozývá,
kde zima byla mrazivá.
Rozum srdci ustupuje,
Láska v žilách opět pluje.
V tom světle jasném
i dosti podivném,
loučím se se snem -
Život je v srdci mém.
Již za hry orchestru
vyplouvám na cestu,
Kde snad se bolest množí,
kde však najdu Lásku Boží.