Závěť
Svým bytím tady v mracích doby zlé
já nechci uzmout místo budoucím,
či zůstat v církvi větve odpadlé,
co dýchá pouze beznaděje dým.
Mé srdce kdysi z očí modrá zář
si obsadila do skonání dní;
jí zasvětil jsem svoji vnitřní tvář,
svou sudbu mládí – provždy poslední.
Jen ticho, ticho, zcela beze slov
já hledám v sněhu zimy bílých dní;
„On“ dal mi pouze poustevníka krov,
sám zůstávám i ze všech poslední.
Jas světla jiskry, nechť mi zaplane,
jen na poslední chvíli, hodinu;
snad závěť pravdy po mně zůstane,
když Bůh uzavře času hladinu.