Anotace: jej
Pluji korábem stoletími
A stanu-li se prvorozenou klisnou Čingischána
na níž šípem zasáhne vzdávající se zajatce
jsme v krvavé historii ne v dětské pohádce
a ona brzy skoná celá uštvaná
A stanu-li se žebrákem v revoluční Paříži
na jehož dlani zeje hnisavá rána
kolik let a kolik dní
čeká než bolest odezní
a on zhyne za časného rána
A stanu-li se slzou na líci Krista umučeného
jenž modlil se za nás
před příchodem těch čertů v Getsemany
aby nás ochránil od zlého
a dával pokrm z nebeské many
A stanu-li se štětcem Leonarda
jenž hledal na plátně úsměv Mony Lisy
a nevzešla z toho ani šereda ani fešanda
Mona Liso, také it easy
každá žena nemůže být Kardashianka
Leonardo da Vinci v obrazu nechal šifry i čísla. Viděla jsem Monu Lisu vystavenou, dílo je tak krásně magické a umění v rukách štětce Leonarda je obrovské.
Viděla jsem i žebráka v Paříži a jeho slova si nesu stále sebou, nejsou mlhou, ale salvou, bolestnou i křiklavou do morku kostí.
Povedená básněnka.
10.01.2023 14:16:20 | mkinka