Anotace: Píseň písní 4,6: Ještě než s vánkem přijde den a rozprchnou se stíny, na horu myrhy vyjdu si, na pahorek vonných koření.
Starověké město
slunce vystupuje nad obzor
davy obnažených těl ho v ulicích vítají
Na tvářích masky bohů, zvířat, démonů
vysoké tóny píšťal, dunění bubnů
nespoutaný smích, divoký křik, usedavý pláč
Muži tančí se ženami
ženy hladí ženy, muži líbají muže
páří se dobytek, lidé se páří s ním
vůně myrhy, potu, vína, zapálených loučí
Před sebou vidím nahou dívku bez masky
za paže ji drží dva strážci
v rukou dlouhá kopí
už od úsvitu ji vedou za sluncem
Dívka se nevzpouzí, nekřičí
kráčí hrdě mezi nimi
vzpřímená záda
našlapuje na prsty, až pak se dotýká země patami
Je mi povědomá
volám na ni
ve vřavě mě neslyší
Prodírám se k ní
chci jí pohlédnout do tváře
až v poledne se k ní přiblížím
Je to ona? Znám ji?
Chci ji chytit za ruku, osvobodit ze zajetí
křičím na ni
ani se neohlédne, jde stále dál
Dav mezi námi houstne
dívka se vzdaluje
ztrácí se mi
K večeru ji znovu vidím
v dálce vystupuje po schodech svatyně
slunce za ní zapadá
v dlouhých stínech spěchám za ní
Stojím před obětním oltářem
leží na něm na zádech
paprsek měsíce ostříbřuje nahé tělo
Opájím se kouzlem jejích nohou, boků,
pravidelně se zvedajících ňader
posvátně strnulé tváře
Ve vytržení rozepínám svůj plášť
chci ji zahalit, přitisknout, unést do bezpečí
Skláním se nad ní
s tajemným úsměvem rozevírá nohy
Najednou chápu, pouštím plášť k zemi
Vždyť měsíc bude stát přímo nad námi
a zmizí všechny stíny.