Jablonecké pozlátko

Jablonecké pozlátko

Anotace: Báseň o historii i současnosti Jablonce

Sbírka: Skleněný déšť (výbor)

Od slunce pozlacená Nisa pádí
úbočím, jež zelená se z jara
s každou vlnou odplouvá mládí,
ač rodná řeka není věkem stará

Našli lidé zlato a drahé kovy,
v říčním korytu Safírového potoka
jen čekám, co jim řeka poví
až k ní přijdou jednou do roka

Jablonec, toť perla severních Čech
jež byla do prstenu Jizerek vrytá
z krásy rodných hor se tají dech
však leckomu zůstane navždy skrytá

Na dně Nisy září plno zlata,
když slunce v ní nožky smáčí
ta řeka s naším krajem spjatá
dlouhá staletí Jabloncem kráčí
Autor Petr27, 25.03.2018
Přečteno 675x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel