AŽ DO EXTRÉMU
extrémní slunce Extremadury rozpaluje stín až na dvaačtyřicet
oslnivě vytírá zraky chodců bílými fasádami Olivenzy
dráždící naše rozmařilé chutě nejen po olivách
pod rouškami neskrýváme strach
jen žhavou výheň z řetězu urvaného léta
zatímco strážníkův teploměr nám vypípává z čela
propustku na sobotní trhy
což je spíš eufemismus pro místní hrabárnu
v tomto dalším zaníceném apendixu světa
který spolkl pecku zvanou covid
a ještě ji z útrob nevytlačil přirozenou cestou
poněkud ospalé je město
dva a půl tisíce kilometrů svým temperamentem vzdálené
vlažnému evropskému srdci
dva tak trochu osamělí vlci
na čas zbloudilí od své rodné smečky
zalamují návratový oblouk s pomocí zmrzliny a ledu
před sebou zatím více než tři tečky
a snad i další kapky medu
v pohárech předestřených měst
pro dosud nepoznané chutě
dychtivých vjemů z dezinfekcí poněkud potřísněných cest
Olivenza, 18.7.2020
Desinfekční bedekr. Nu což. Já letos raději vynechal...
Ale přesto. Všude dobře, tak proč být doma. A to nasládlé slunce, oceán, dobré víno a stolování …tak bom dia, Amonasře.
19.07.2020 01:39:35 | šerý
Amonku, nu co říct, někdy je třeba po poznávací dovolené vzít si dovolenou, a až po dovolené nadruhou přichází zažití obrazů z cest, které jsou neopakovatelné. Tedy užívej až do extrému, ocenís posléze, až vjemy v mysli sednou. A zmínka o hrabárne místního tržiště, tak ta mě pobavila, máš to super, úplně to vidim, tu atmosféru horkého léta v bílých městech uz napůl portugalských. Ráda jsem přečetla i se vzpomínkami zasnila. Buď zdráv!
18.07.2020 23:14:32 | Vivien
Aj jaj..a přesto VŠE přeji milý Amonku alespoň z části i zážitky, které i souvisí s odpočinkem a užij pěkný čas. ;-)* *ST
18.07.2020 21:58:49 | jenommarie