TOPÁNKY
Len topánky túlavé
túžia spoznať celý svet,
miesta vojnou boľavé
i tie pekné ako kvet.
Pozrieť kraje vzdialené,
ako žijú ľudia tam,
či to tempo šialené
stráviť u nás radšej mám.
Odchádzať ta do neznáma
na pár rokov na skusy,
tá krajina svetoznáma
každému sa nehnusí.
Pred odchodom záväzok,
nepodľahnúť nástrahám,
talizman jak prívesok,
schopnosť čeliť výstrahám.
Sviežo kráčať celé dni
v ruke s mlieka konvičkou,
krátky sen na lesnom pni,
vycvičený kondičkou.
Obuv spoly zodratá
po toľkých dňoch chodenia,
hoc koža chôdzou odratá,
pokračovať nelenia.
Statočne ma diaľkou nesú,
nedávajú výpoveď,
kilometrov mnoho znesú,
obdiv, moja odpoveď.
Hoc na nohách otlaky
len s bolesťou premáham,
podstupujúc útlaky
vzpružiť telo pomáham.
Malý kúsok náplasti
sťa zázračná úľava,
nože pľuzgier namasti,
rýchlo prejde páľava.
Topánky sa rozpadli,
zvyšok púte naboso,
chmúrnu myseľ napadli
temnou, čiernou ponosou.
Stačí trochu zaťať zuby,
odhodlane ďalej ísť,
obdivujúc statné duby,
na myšlienky iné prísť.
Cieľ už temer na dohľad,
len pár metrov posledných,
vrchol šťastia na pohľad
a ovácií následných.