Černá Hora
Jednoho dne kamarád
dostal bezva nápad,
dal tip jet do Černé Hory
a na kole makat.
Byla to pro nás
velká výzva,
my ptali se ho
zda se tam vyzná?
Prý tam jezdí s cestovkou
a provádí lidi,
ukazuje každému,
jak tam vlastně bydlí.
Nechali jsme se ukecat
a jeho výzvu vzali,
na takovou cestu dalekou
se přece jenom dali.
Cesta byla
nekonečná dlouhá,
zajet k moři
pro nás velká touha.
Okoštovat moře
jestli je vůbec slané,
bylo větší pouto
než věřit, že se nám něco stane.
Je tam totiž oblast
kde co je kolo asi neznali,
proto na nás s údivem
všichni strašně koukali.
My užívali krajiny
vychutnávali sluníčka,
makali na kole
a zpevňovali tělíčka.
Tato dovolená
byla prostě úžasná,
to že jsem na ni jela
byla jsem moc šťastná.
Po několika letech
my vrátili se zpátky,
chtěli se vrátit
znovu do pohádky.
Bohužel už to tam není
tak jak kdysi,
moderní doba
ukradla ty klidné rysy.
Už to tam hučí
všude jen chaos,
strašně moc lidí
pro místní starost.
Klid už tam není,
staví se hotely,
ještě že jsem to stihla
za minulé, klidné doby.
Jezdil tam kamarád, Tomaševič Dragan, co jsme si dopisovali. Děkuji za připomenutí. Chorvatština je krásná řeč.
05.06.2023 13:22:19 | mkinka
Mně připadalo, že tam níže jim lépe rozumím než v Chorvatsku. Oni to mají takovou směs řečí, i tu azbuku jsem si obnovila, když jsem četla jejich nápisy. Hned bych tam jela znovu, ale někde do klidnějších míst.
05.06.2023 14:29:43 | Marťas9
ano...zažil jsem podobná "překvapení" na mnoha místech
05.06.2023 11:52:08 | stormeater