Cestovateľ

Cestovateľ

 

 

 

                      CESTOVATEĽ 

 

 

 Po celej Zemi cestuje, 

 kúty sveta poznáva, 

 čo kde nové zvestuje, 

 každý z nás ho uznáva.

 

 S odvahou sa túla svetom, 

 čelí rôznym nástrahám, 

 zimou, jarou a či letom, 

 odoláva výstrahám.

 

 Spozná množstvo rôznych ľudí, 

 všeličo sa dozvedá, 

 život iných ho nenudí, 

 podrobnosti vyzvedá.

 

 Čo národ, to iný zvyk, 

 s úžasom to pozoruje, 

 kdesi ticho, inde krik, 

 ten rozdiel ho udivuje.

 

 Západ konzum, východ bieda, 

 aký to svet rozdielny, 

 taký Bhután, to je trieda, 

 život šťastný, pokojný.

 

 V časti sveta hladomor, 

 inde vojna roky zúri, 

 k tomu ešte zvierat mor, 

 darmo sa ľud dávno búri.

 

 Inde hoc ľud chudobný, 

 vie sa tešiť, radovať, 

 a my, tak veľmi podobní,

 si šťastie vieme pochovať.

 

 Čo v jednom kraji sťaby pýcha, 

 v inom veľkou urážkou, 

 napríklad keď niekto kýcha 

 je názornou ukážkou.

 

 U nás celý obed zjesť 

 hostiteľa poteší, 

 inde to ten nevie zniesť, 

 kto ho potom uteší ?

 

 Z ciest sa vracia naspäť domov, 

 hútajúc len premýšľa, 

 život plný samých zlomov 

 prekvapenia vymýšľa.

 

 Poznatkov z ciest toľké množstvo 

 v hlave domov prináša, 

 v každom kúte iné božstvo 

 ľudí k varu unáša.

 

 Radujme sa, veseľme sa,

 zo života prostého, 

 netrápme sa, usmejme sa, 

 nehrajme viac sprostého.

 

Autor Peter35, 04.07.2024
Přečteno 55x
Tipy 4
Poslední tipující: Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Pěkné.

04.07.2024 07:02:50 | mkinka

líbí

Ďakujem.

01.08.2024 08:08:49 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí