Na Zakyntosu

Na Zakyntosu

Anotace: Vzpomínka na první výlet k moři

Na přídi lodi zažívám nejvíc svobody,
cítím, že letím a poslouchám šumění vody.
Svěží vzduch vane do tváře,
světem se rozlévá sluneční záře,
vlnky se lehce pohupují,
paprsky na nich třpytky malují.

Zatímco vítr si s plachtou pohrával,
poblíž racek křídly zamával,
k nebi se vyhoupl pomalu
a zmizel v mlžném oparu.

V tom náhle u hladiny na moři,
kareta z hlubin se vynoří,
a pak pomalými pohyby
zmizí zas dolů mezi ryby.

Při pohledu na moře a jeskyně
každá starost se v jejich barvě rozplyne,
pro snílka je to dárek,
dívat se kolem do bleděmodrých dálek.

O bílé útesy tříští se vlny,
za zvuku příboje lítají oblaky pěny,
mysl to zanese hladce do hlubin tajemných,
kde je blíž k památce časů dávno minulých,
odkud antické báje jsou známy
a bohům stavěly se slavné chrámy.

Vlna se rozbije na skalní hraně
a sprcha z ní voní slaně,
v hebkém písku zabořím nohy,
moře mě omývá a koukám do oblohy.

Všude kolem olivové háje,
v nichž hmyzí orchestr hraje,
slunce pálí, až vzduch se horkem chvěje,
omamná vůně se kolem rozleje,
z ibišků, jasmínů a koření,
přes celý ostrov zelený,
ten, co se proslavil vrakem lodi
a zahalen barvami, co oku lahodí.
Autor Šeříková víla, 29.07.2024
Přečteno 63x
Tipy 8
Poslední tipující: Marten, Ano, cappuccinogirl, zase já, Tvbm, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Moc ráda jsem se tvýma očima podívala do dálek:-)*

29.07.2024 16:31:07 | cappuccinogirl

líbí

Bílou, taky jsem tam byl, hezky jsi si všímala ráje. Zdravím

29.07.2024 11:47:01 | Matahaja

líbí

Děkuji za podělení.

29.07.2024 11:17:01 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí