Anotace: Jde o inspiraci k hudebnímu projektu, na kterém pomalu, ale jistě pracuji. Budu rád za každý názor. (Omlouvám se za případné chyby v interpunkci.)
Přes skal nespočet a kamenů,
ostrými hranami hrozí,
jsem spatřil v dáli ten jediný,
domov mezi vrchem a zemí.
Nad hlavou havranů pár,
a chlad mi po tváři sílí,
jen šumění lesa je slyšet,
a potok, kde tancují víly.
U kmene toho zašlého,
padlého stromu srostlého s mechem,
jsem poseděl chvíli,
a zklidnil se s dechem.
Z jiskry a dříví se oheň zrodil,
a hřejivé plameny živoucně tančí,
neb chladným se večer stal,
a tak starý den končí.
Zářící měsíc z jezera hvězd,
halí tmu noci ve stříbrný háv,
a zlatavé listí podzimu ztmavlo,
zavírám oči, chce se mi spát.
Uhlíky žhnoucí mne hřejí na tvářích,
z praskání dřeva jen šepot zbyl,
a flóra hraje svou překrásnou píseň,
usínám před stromem, co kdysi žil.
Hřejivé slunce se k nebi vznáší,
a rosa se třpytí po vší zemi,
z fojru se zvedá šedavý popel,
slyšet je ptáky, vítr a stromy.
S nádechem do hloubi lesa,
pyšných jelenů panství,
a všeho, co životem oplývá,
prohloubit své pohanství.
Od stromu rvaného větrem,
s klidem v nitru duše mojí,
nad hlavou havranů pár,
co mi z cesty sejít nedovolí.
Normálně to nedělám, ale v anotaci žádáš o názor a tak jsem usoudil, že mohu.
V poezii je důležitý slovosled a u tebe mi vadí " jsem spatřil, jsem poseděl ".
Stačí jen ta slova přehodit " spatřil jsem, poseděl jsem ". Mně to tak jde lépe
do huby a následně i melodie takové věty se zlepší. Ale i tak je to pěkná poezie.
02.02.2023 11:27:29 | Kan
Díky za názor, moc si toho vážím. :) Co se týče Vaší výtky, tak je pravda, že "spatřil jsem v dáli..." zní lépe, zatímco "poseděl jsem chvíli" je, dle mého názoru, trochu kostrbaté.
02.02.2023 16:03:49 | Derwydd
Je to v technice čtení jednotlivých veršů. Začínat větu: Jsem ... něco udělal, je podle mě méně vhodné, než udělal jsem ...něco. Konečně, je to věcí každého jednoho jak text uchopí.
02.02.2023 17:07:25 | Kan