Poznal jsem
co je milovat a opouštět
co je slibovat a odpouštět
co nenávidět a ctít
co nemít a chtít
závidět a přát
nevidět a lhát
rozbíjet a stavět
modlám se klanět
smyslů se zbavit
penězi se dávit
být lepší než ti ostatní
být hlavní i náhradní
být pořád ve střehu
bránit se posměchu
utíkat a zas se vracet
nenápadně se vytrácet
explodovat a být alergický
dát podnět a být cynický
štvát kohokoli a kdykoli
lehce vyměnit zadřené soukolí
produkovat hněv a rvačky
brát dětem oblíbené hračky
být vrcholem ctností
a chrochtat blahem do sytosti
být neutrálním diplomatem
a počítat s každým zvratem
otírat se o každého
a nedopouštět se zlého
slízat smetánku – to jsem chtěl !
Však vyvětral jsem jak kámen
Chci poznat ještě jednou
něco lepší
ale ve dvou
Večer spát s večernicí
Ráno stávat s jitřenkou
Vnímat krásu pomíjející
Tykat si s myšlenkou
že všechno je ve mně
a já jsem ve všem
že všechno je Země
A já jsem
celým
vesmírem