Anotace: Rozpor mezi srdcem a myslí.
Moje mysl ortodoxní
rozruší mé chabé srdce,
-och, naprosto paradoxní-
Mravokárce!
(v nadsázce)
Názor její, víra v rozum,
odporuje mojí vášni
i duševním obrazům.
Prostopášní!
Tak kdo komu? A kdo s koho?
Ptám se často. V rozmýšlení.
Rozluštění je tu mnoho.
Rozjímám však ... Je či není?
(k zamyšlení)
A tak mé tělo pohltí
(častokrát a zas a znova)
radiace výbuchu
mého srdce rozruchu.
Cítím jeho poruchu.