Anotace: Tak se ptám, Kdo tu víří prach? kdo pod kameny mě budí a nenechá dál spát? kdo mi bere můj klid? tam dole, dole v mohylách? Těžké je otevřít ve tmě oči, písek v přesýpacích hodinách každého děsí...
Těžké je pohlednout do slunce
ta žlutá zář padá za obzor
tma plíživě se snáší
a kolem zní měděný zvon
Zná jen jeden tón
chladný, nikdo jej neslyší rád
je to podzemní svět a černý šat
ten tón má jméno
Smrtihlav
Tak se ptám
kdo tu víří prach?
kdo pod kameny mě budí
a nenechá dál spát?
kdo mi bere můj klid
tam dole, dole v mohylách
Nechoď za mnou, Ty máš ještě čas
Žij, tanči a zpívej, máš tak krásný hlas
Oh, tak sladký hlas
Stoupám výš, vidím lány polí
a pod rukou mi protéká zlatý klas
Těžké je otevřít ve tmě oči
písek v přesýpacích hodinách
každého děsí
co po nás vlastně zůstane?
prý jen bílé kosti
a duše, co vzlétne
padá, do prachu na rozcestí.
Tak se ptám
Kdo tu víří prach?
Kdo pod kameny mě budí
a nenechá spát?
Kdo mi bere můj klid
Tam dole, dole v mohylách
(Hanuš Šparlinek, 5.3.2016)