Anotace: Vychlazený vtip
Není blaze
všude jen
samé bílé
saze. Zase
v módu pouště
bez pitného kódu.
Elce pelce do
pekelce ty zmrde
táhni někam ven.
Vzdávám se zas
opakovaně, je mi
zima do deky se
zatoulám. Choulím se
tam nechci vstát.
Chci se tam
rozpustit. Je tězké
si odpustit. Proč to,
kdo a nač to dopustil.
Létám vesmírem
se prodírám. Padám
nahoru ještě výše do
říše. Kde se všechno
píše. Obrovská písmena
čtu si tiše, je tam psáno
nespi už vstávej, na
nicotnost to nesváděj.
Jo tak díky za nic
řekl panic když
z ní ptáka, vytahuje.
Řekou pluje, do moře
do oceánu pak ještě
dále na okraj světa.
Je po něm veta neb
jen zbyla nějaká věta,
nebo slovo. Zbylo jedno
nebo šest nechce se už
prý dále, jenom chvět.
Ústa otevírám byla
tam tma, bílé něco
strkám tam. Polykám
zas a zas, je už toho
dost, kolik toho být má
než nastane tma. Nebo
to býti mělo, jasné teplo.
Mozek prý by se mi
měl rozsvítit, ale jaksi
se něco pokazilo svítí
jen jedno, nouzové světlo.
Je to spíše peklo nikdo
neuvěří, já taky kroutil
hlavou a myslel si že je
to cvok. Krok sun krok
čelem vzad, bodni ho tím
nožem zas. Bodej ruka bolí
vyměň za druhou jen ať ta
šťáva stříká. Proč ty díry ve
mně proč ta krev, proč ten
smutný svět.
Otevři oči očividné
popři. Neviditelné
odsuň, je ten bůh.
Vzbudím se z toho
temného snu, už asi
ne. Realita prý to je,
proč tak velmi krutá.
Jasný den promění se
v bouři. Je to pravda
nebo jestli ne, tak všechno
popři. Vetřelec ve mně cití
se tam temně, bojí se tam
a určitě říká že chce pryč.
Včera prý už bylo pozdě.
Vyšel ven a třásl se jako
rosol, je tam prý velký rozpor.
Možná je už čas, se vzdát. Flintu
hodit do žita. Pojistku s granátu
vyndat a jen chvíli posečkat. Svíčku
doposud hořící, mohutným povzdechem
odehnat. Hrad z písku zbořit, z vysoké
budovy se do propasti bořit. Byl to jen
nápad, třeba někam zapadne a nikdy
se už nenajde.