Anotace: Lyrická báseň.
Lidé padají ze stromu
a já za to nemohu. Stojím
uprostřed silnice, ten náraz
mne odmrštil, hlavu dekapitoval.
Zbyla jen hnilobná pachuť tajemmství.
Odsud až tam, na prachbídné náměstí.
Neštěstí tu je a chodí mezi námi.
Spadl strom na tvůj shon, byl to
on co ho rozmáčknul do země vtlačil.
Pohřben tím stromem, měně než něžně.
Omyl se stal, v nemocnici místo
pravé nohy levou odřezal. Už není
nabroušené hrany, strany do smetí
zametl. Strom tam vykvetl, je drsný
jako prostý, ve své přírodní zlosti.
Stihnul jsem vyrůst, někdo jiný čas
odmítnul. Už nikdy do deště bez deštníku
nevlítnu. Blesk prolétl mým tělem přebarvil
moji tvář, ukončil pouť z tohoto světa mi nadělenu.
Ztratil jsem se zde, prosím najděte mě. Nejblíže
chtěl bych hned, za sto let už by bylo pozdě. Vrať
mě domů chci dolů nebo prostě někam domů, tam
kam patřím. Tam kde srdce něčí rozřářím. Existuje
to místo je to jisto, nebo jsem nuzný, samý bezvýznamný
šmuk.
Ťuky ťuk je někdo doma, je zde ten ráj nebo prostě
jen to místo kde se mohu, odložit. Nebo žít, hlavu skrýt,
tělo na procházku poslat, otázku nějakou dostat, přísahám
že odpovím. Chci jen oheň štít nechci jen stručně žít, chtěl bych
roztáhnout křídla, dnes stačí i zítra. Poznávat jitra, nebát se
jich, do ruky je vzít a něžným dotekem je pohladit.
Proklet, prokletím, zavržen už po třetí. Ale čekám a
možná se i jednou dočkám. Nejsem kočka devět životů
nevlastním. Jen jeden mám a chtěl bych ho poznat, pohladit
a polaskat, poznat i krach potom vstát a rozletět se na všechny
strany, jako očividný pták.
Dům tichý tu stál, je už takový ošoupaný. Nikdo tam
totiž nebydlí, není slyšet dětský smích, steny touhy.
Je bez lidí a sám, jen tak málo stačí asi, aby znovu narostli
mu života vlasy. Obličej nějaký taky už není mladý je pln vrásek lecos
zažil, jdi blíž a uvidíš možná tu skrytou krásu, dej ho do otěže žasu.
Slyším hlas, slyším zpěv písmena a slova do vět dána, odzpívaná.
Je tam vše, v tom hlasu tak jiskrném a přitom toliko ztemnělém.
Slyšíš to, jestli ne jdi blíže zavři oči. Ponechám tě zde ťěš se z toho
úžasu, té krásy kterou člověk dokáže odhalit, prokázat, nasávat, odevzdat.