Anotace: Dvě básně v jedné. A nebo jedna na více částí?
Lístky bříz spleteny
v prameny
(vlasů)
šeptají v náručí květeny
ozvěny
(času)
mezi borůvek keři
leží
(panna)
prý stále věří,
ač stěží
(milovaná)
(Píseň větru, líbezná sic tklivá,
jediná, co les rozeznívá,
co o tvojí kráse zpívá,
zdá se kvapně pomíjivá,)
v krásu a laskavost,
radost,
(ráj)
v tebe a lásky dost,
ctnost,
(jiný kraj)
v sebe a v lidi,
v pravdivý
(smích)
odpouštět se nestydí,
nevidí
(hřích)
(málokdy je lichotivá,
laskavosti neposbírá,
šepot a tvá ústa lživá
pravda jemně uzavírá.)
až jednou zahlédne
v poledne
(mrak)
nebe se bouří dme,
pozvedne
(zrak)
mříže a stěna,
pozlacená
(klec)
ona v ní beze jména,
nedotčená
(na konec.)