Anotace: Zamyšlení po kontrastním setkání letního horka s mrazivým chladem věcí, jež se odehrávají uvnitř nás...
Den tone, jak se zrychlil rytmus noci
zas démoni se z duší derou ven;
jak v žáru poledním bez vody, bez pomoci,
jak čekat okamžik, kdy budeš popraven.
Tak bortí se hrady, jež postavil sis před lety,
a nuzná chátra nežebrá již před branou,
sám bos v trní, chor a snad i prokletý
a vzhůru vzhlížíš s kůží sedranou.
Snad není pozdě litovat všech činů,
které, jak jsi věřil, nerozdrtil čas,
však nejsi tu sám, kdo na zločinu vinu
by měl a jen on sám se třás.
Nuž hořte, dcery tvoje na hranicích,
ať podzim s listím odvane i dým,
snad se zhojí rány na zrudlých země lících,
jež přečkaly až příliš mnoho zim...