Anotace: Kterak proplouti soukolím soudobé lidovlády...
Vášeň krutě rozum umořila,
zase lůza chopila se žezla,
Přesvatá lež nad zemí zvítězila,
a nenávist jen po proudu se svezla.
Vyhasly výhně, v nichž rodily se meče,
a spratků procesí je víc než král,
v korbel zášti krev vlasti naší teče,
a lichvář pokoutní se směje opodál.
Dál mnou si ruce kati vlastních dětí
a zpod nebeské klenby prší led,
triumfem lásky je za promluvu stětí
a Slunko nahradil nám posel běd.
Vře uhel rozpálený vztekem, potem tváří
když zuby rabů drtí suť i splín.
A bez únavy vyšší rozum naši mysl maří
nás krmí křivda, nápojem nám stín.
Za mrzký peníz, kratochvíle udáváme druhy,
stačí jen přikývnutí a trochu sehnout hřbet.
Pomněte však, tygr nemění své pruhy,
až nadejde čas, my půjdem' zabíjet!