Ze džbánku do džbánku
Ze džbánku, do džbánku,
přelívá se víno,
červené i bílé,
v muškátu i sauvignonu.
Na patře to šmakuje,
sklouzne to,
do grácie.
Grandióso, zvolává,
ta společná nálada.
Přelívá se a přelívá,
ve džbánku je opilost,
co je opilá,
jak opylená včelička.
Jazyk váže otěže,
v té pravdě,
kde lež jde stranou na hraně,
a v klobouku to nevyleze,
ani po železe, ani do jetele.
Mluví mluví,
do koktání, že mu není rozumět.
V pravdě vína je pravda pravd,
co nezkousne ani kat.
Ze džbánku do džbánku,
je prut na vlásku.
A ve džbánku, to je pijan,
co pije na sládku.
Luštitel se osmělí,
a hádanku rozluští,
lukem v puse,
co luští za nosem.
Hádej hádači, hádej,
na trakaři i s koňmi,
co kopytem tam cválají,
v těch stezkách,
co žíznějí.
Koryto s vodou,
je ta živá voda,
co se do vín utká.
Utkej se v pravdě,
tekouce k vodopádům.
padajíc do nádob,
v přesmyčce vydrolených drobů,
kde se drolí ty drobky,
z obstloustlých rohlíků.
Nejedlý to suchar,
co chroustá chroust,
a útočí i na toust.
Pohleď pravdě do očí,
kde brouk brouká,
do sklěného dna,
a ze dna, to je osud,
i vědma.
A do dna i písmene,
si prostrč uchem jehlu,
v prastaré to jizvě,
kde si šiješ pleš,
a na ní,
je ta neposedná veš.
A ta kouše, kouše,
že si škrábeš sraženinu,
i tu krev.
A k pravdě se tak prokoušeš!
Přečteno 196x
Tipy 5
Poslední tipující: Emily Říhová, Krahujec, mkinka
Komentáře (6)
Komentujících (2)