Anotace: Inspirace z Nasa fotek
Vznášíme se se Zemí,
v modrobílém jasu,
oblohu máme nad hlavou,
tam vidno drobek
z vesmírného času
Miliardy kokonů hvězd, vznášejí se
v barevných korábech
Plují si v mléčných drahách a galaxiích
nikdo na světě nezná
jejich hodiny
Světelný rok,
sekunda mžiku,
jeden tik,
a
přeplaval bys
tisíckrát celý Atlantik
Gigantické koule,
prach a temná hmota,
biliónů, triliónů hvězd
Výbuchy k věčnosti
černá díra pořád hltá,
na všech
svých z oběžných cest
Žhavé plyny, veletoky láv,
bublající vodíkový oceán,
a vřavy
nic nepřekoná sílu
černé hmoty
gravitační tlamy
Vidět tak třpyty
z hvězd a sluncí,
vidět planety
s jejími prstenci
Být trochu blíže,
patřit jim, i kdyby jen byl to stín
Slyšet hudbu vesmírného ticha,
vidět jak slunce
po svém dýchá...
Žlutá, bílá, modrá,
hnědočervená, bronzová,
diamanty světla padají
nám přímo do oka
Červená oblaka z Marsu,
bouřlivák vichr je tam
v tranzu
To vše je kolem za hrází,
vesmírné štěstí i mnoho nesnází...
když prší atmosférou,
ryzí meteority, železných mosazí
A jestli hráze oblaka
náš život šetří, kdo ví?
Odpověď snad,
najdou děti našich dětí
V kolika hvězdách
a kolika sluncí?
Které jsou největší,
a které ve fází teprve půlčí?
Vesmír je pavučina utkaná
z hvězd, co září samy pro sebe
My máme otázky vyslané do nebe
Jak můžem pochopit
vesmír, v tak krátkém čase,
v temnotě kterou dělíme na dvě
A pořád jsme unášeni
dál a dále v nekonečno
Mudrcové sklíčko
Jenž pro objev vzplál...
K vynálezům byla cesta
Pro vědu se kál
Hvězdné nebe miloval
Tolik tajemství v sobě vesmír skrývá,
a naše cesta je tak divná...
Odloženi mágem
v modrobílé kouli, aniž to cítíme,
letíme vesmírem v mezihvězdných bouřích
V průletu vesmírem
Ať se s ničím neminem
a v každém souhvězdí
najdem splněné sny...
Krásná procházka, děkuji, milá Islo
a přeji hodně zdraví a štěstí v novém roce :)
05.01.2021 20:19:45 | Emily Říhová
Otevřela jsi vesmírné oko a děkuji TI milá Islo a přeji TI to nejlepší v Novém roce, zdraví, štěstí, lásku a hodně sil**ST ;)
02.01.2021 16:02:07 | jenommarie
Zdravím tě srdečně a přeji ti také, jen to nejlepší co je a to je zdraví, plus něco navíc :) to, co přijde. Lásku :)
02.01.2021 16:07:33 | Isla
Nádherná Islo. Přímo galakticky "nabušená". Další pozemský rok je proti tomu vesmíru jen chudým příbuzným. Ovšem v životě jednoho i vteřina zlomová. Ať je ti v novém roku Vesmír nakloněn.
02.01.2021 15:52:05 | Vivien
Přesně, tak akorát surová... :) Děkuji vivien, také tobě ať je nakloněn :)
02.01.2021 15:56:25 | Isla