OTÁZKY A ODPOVEDE
Koľké množstvo otázok,
na ktoré niet odpoveď,
tajných ako obrázok,
či veštkyne predpoveď.
Filozofi a aj vedci
roky márne dumajú,
stretajú sa vzorne všetci
a záhady skúmajú.
Prečo svet tak zložitý,
pochopiť ho nemožné,
len konzumom prežitý,
ľudstvo že vraj pobožné.
Bojovať za lepší vzduch
čoraz väčším množstvom áut,
uzatvorme bludný kruh,
povedzme si jasných právd.
Že tak to asi nepôjde,
pekné reči nestačia,
kým nám všetkým nedôjde,
jak nás hrôzy poznačia.
K modlitbe sa utiekať
s pokryteckou pokorou,
v konzume sa pretekať,
smer skončený pohromou.
Hovoriť o skromnosti
pri čoraz väčšej reklame,
že cieľom snaha rovnosti,
boháč nech nás neklame.
Predvádzať sa okázalo,
dôležitá potreba,
ruky špinou zamazalo,
umyť ich vraj netreba.
Treba riadnu príučku
spoločnosti uštedriť,
zopakovať poučku,
jak Zem plienenia ušetriť.
Natíska sa otázka,
ako sa tu bude žiť,
kto ti rany poláska,
kto tie diery bude šiť ?
Iba hmlistá odpoveď,
vedec habká, vajatá,
radšej podať výpoveď,
duša smútkom zajatá.
Otázky a odpovede
vo veľkom počte kladené,
kľúče skryté snáď vo vede,
azda budú nájdené.