Pero básníka je mocná zbraň,
před ním neuteče žádná laň,
dnes ale píše spíše klávesnice,
vydá písmen na tisíce.
Dříve, psávalo se brkem,
které do kalamáře se máčelo
a pak svižným tahem po papíře,
už se jenom vláčelo.
Každý pták na svém těle peří má,
a jen tak je někomu nenechá.
Třeba husa či labuť,
prachový závoj přes sebe přehodí,
mému oku to lahodí,
nezmokne pak a ani se nezmáčí
a jen tak vesele lajdačí.