Anotace: vázané verše
Muž, jenž stanul nad soutěskou patře v průrvu burácivých vod
a sám bez rozpaků v průtrži mračen z těla smývá prach,
ten marných strastí srdce z malodušné lásky neokusil hod
a z večera nad hřebeny hor tiše vítá západu slunce nach.
Virtus – to lidských vlastností z pramene mužné síly nejvyšší je ctnost,
z ní duch spravedlivý s umírněnou rozvahou poradit si umí
s každým zla účinkem – a natolik vábení mysli proradné je prost,
že prospěje i všude tam, kde pro žen strojenost životu se nerozumí.