Tolik rolí máme tu hrát
jako zběsilé entrée,
v prvorepublikovém klobouku
a omšelém tělesném šatu,
tehdy i tentokrát,
když na gramofonové desce posloucháš
tááááááááhlý smutný šanson
"Ó, velké pardon, má duše,
zase jsem chtěl hrát..."
v prvním rozbřesku chtíče,
zase ten prstoklad,
jako tentokrát,
jako v první minutě ticha,
když oči v druhých očích
a tom pohledu k Bohu pozbyly svůj význam,
byli jsme množinou, průsečíkem a prvočíslem zároveň,
v tom okamžiku, jak na talíři pruhy se vlnily,
v sinusoidě rezonance s absolutním Bytím,
o půl tónu vybočuji z pravdy,
svět znám déle než sebe sám,
pohladím první kapky rosy,
když zase přišla k nám,
pozdravila a pak se rozpustila
a byla rozpustilá
jako včerejší význam toho,
co vlastně nikdy neexistovalo,
ach, ta tíha člověčenství,
hluboce zapuštěna je,
v křivolakých řádcích lesů
a páře, co z nich vznášela se
a pak sklonila se před sluncem.
Tolik rolí, tolik masek, tíha člověčenství a tolik smutku tu čtu, tak se zaculíme, šup:-)))))))). Krásně napsané Martínku. St i s culíkem od ucha k uchu posílám:-)
31.10.2024 19:22:26 | CULIKATÁ
Tolik rolí, přiléhavě a krásně rytmicky naznačené..emočně vyvážené od začátku do konce, bravo!
29.10.2024 23:20:02 | Papagena
Děkuji od srdce : )**Opravdu moc si vážím toho krásného komentáře a vyvolalo úsměv na tváři :-)
30.10.2024 20:53:52 | Martin Kredba
Pěkný příspěvek a děkuji za něj.
29.10.2024 12:53:12 | mkinka