Poznanie

Poznanie

 

 

 

                  POZNANIE 

 

 

 Točí sa Zem a či nie, 

 rébus tebe spočinie.

 

 Lámeš svoju hlavu múdru, 

 keď dilemy do nej udrú.

 

 Hútaš, dumáš celý deň, 

 slepý, hluchý ako peň.

 

 Veciam chceš prísť na koreň, 

 obetuješ mnoho preň.

 

 Čuduješ sa čoraz väčšmi, 

 až si z toho celý priečny.

 

 Skúmaš život, skúmaš svet, 

 stal sa z teba veľký zved.

 

 Nejde ti to do hlavy, 

 mozog máš už boľavý.

 

 Veď tri a tri je predsa päť, 

 na začiatok vráť sa späť.

 

 Zrátaj si to ešte raz, 

 z výsledku ti behá mráz.

 

 Raz to možno pochopíš, 

 ďalšiu šancu uchopíš.

 

 V dnešnom svete zložitom, 

 s ťažkosťami prežitom, 

 jednému to málo páli, 

 druhému sa stále máli.

 

 Tak len pekne ďalej bádaj, 

 nové ciele sebe zadaj.

 

 Múdrosť spolu s poznaním, 

 ruka v ruke s uznaním.

 

 S poznatkami v ústrety, 

 stôl znalostí prestretý.

 

 Tak si k nemu rýchlo sadni, 

 to, čo hľadáš, pri ňom nájdi.

 

 Od múdrych sa máš čo učiť, 

 začínaš to aj sám tušiť.

 

 Koľko vecí neznámych

 dozvedáš sa od známych.

 

 Hrebienok ti nadol spadne, 

 cítiš sa tak trochu na dne.

 

 Nič hrozné to neznamená, 

 múdry k tomu poznamená, 

 len sa ďalej pekne uč, 

 závity si riadne muč.

 

 Poznanie, tá správna cesta, 

 je sťa nepriestrelná vesta, 

 od hlúposti uchráni, 

 možným škodám zabráni.

 

 A tak krôčik za krokom, 

 prejde rôčik za rokom, 

 už sa z teba mudrc stáva, 

 zaslúžená dnešná sláva.

 

 

 

 

Autor Peter35, 03.11.2024
Přečteno 29x
Tipy 10
Poslední tipující: IronDodo, Kan, Psavec, Iva Husárková, Krahujec, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Pěkné

03.11.2024 09:07:56 | mkinka

líbí

Ďakujem Jíti.

04.11.2024 07:29:03 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel