Anotace: * rokem II. rozumí se druhý rok od založení francouzské Republiky, jenž začínal 22.září 1793
Měšťanka uzřela
sirotka z předměstí
- otce mu zabili Rakušané -
nad ním se zželela:
„Na – něco pro štěstí
kup si za peníze darované!“
„Děkuji, tetičko!“
- mrňous ten odvětí
„Já bych chtěl čapku a pušku a píku!“
„Och, ale, zlatíčko,
to není pro děti!“
„Jak táta chci se bít za Republiku!“