Anotace: Výtažek z deníku jednoho nejmenovaného vojáka . . .
Včera byli jsme připraveni
naši svobodu si bránit,
dnes nám přišla zpráva
máme se z ROPÍKU vzdálit.
Taková podlá zrada,
ten pocit co mě svírá
když naděje co jsem měl,
i ve mě pomaličku zmírá.
Máme složit zbraně
zbaběle zrak odvrátit,
i když celý Wermacht
chtěl bych snad,
holýma rukama umlátit.
Slzy kanou na papír,
když píši tyto řádky,
necháváme vlka vstoupit
přímo hlavními vrátky.
Doufám,že se někdo bude,
za tohle v pekle smažit,
to co se tu dnes stalo,
nepřál bych žádnému vojsku zažít.
30. září 1938 Ropík (LO vz. 37)