Chtěl jsem lámat kry jak ledoborec v moři,
létat jako netopýr, když k večeru se šeří;
zatím však v dírách se mačkáme jak krysy,
vůkol těla, rány přetékají hnisy.
Chtěl jsem věřit, že sám přispěji k dílu,
jen netušil, že marně hledat sílu
budu jen sám, až zazní povel k boji
a všichni do jednoho bratři moji
padnou a já sám pod hroudami hlíny,
ponořen do bahna a špíny
se musím zvednout,
své líce nenechat vyblednout;
Byť munice pryč, byť vzali moje zbraně,
ať ze století prošlých zazní hlas
jak v dobách dávných, dneska zas:
Kupředu jen, hrr, bratři na ně!
Stejně zmrzne úsměv v uzardělé tváři,
zmrzne krev, jež za svobodu na oltáři.
Minou léta veselí a dáme sbohem jaru,
minou světlé dny a přijdou noci zmaru.
Přijde čas,
kdy oprostí nás
činy od hříchu.
Do té doby, bratře,
krvácej potichu!