Anotace: ...
Již tenkrát, kdy kníže oráč odložil svůj pluh,
při nás stáli Perun, Bílý Krist a Bůh;
již tenkrát, kdy nad mršinou slétaly se vrány,
my svorně stáli a jen sobě byli pány!
Dnes jste znesvětili přeslavného hrobu
a špatně pro svou zradu zvolili si dobu,
neb s Václavem pozvedneme meč a kalichy
a hladně vám vnoří zobáky se do míchy,
když skrz žebra se natahují pro plíce
a pro srdce spáry dravé orlice;
A chcem' slyšet žalostný váš řev,
až vám břich a hrudník začne drásat lev!