Anotace: Bohužel v jiných náboženstvích přetrvává dodnes..
Na Křížové výpravě
„Neposlouchej bezbožníků bědování,
nepociťuj v srdci žádné slitování.
Nech vzplát každou chýši,
nechť za živa plamen
očistí pohanskou duši.
Nepochybuj a tak přísahej, AMEN.“
Kázání prelátů
a ke zdaru žehnání,
nelítostně výpravu do boje pohání.
Oděni do drahých ornátů
v zadních řadách schovaní,
nechávají prolévat cizí krev
za bohatstvím zkaženou církev.
Vyzbrojeni jen loučí a křížem
tajně a bez přiznání,
skrývají pod rouchy oplechování.
Zdravý rozum nazývají hříchem,
rytíře pobouzí vítězným křikem.
Pět set oddílů jezdců tak táhnou vpřed,
nedočkavých s démonem střet.
Bojovná rytířů píseň
vyvolává v srdcích lidí tíseň.
Latinská slova zde málokdo zná,
zní však děsivě vítězná.
„Spousta hanebníků okusí tak smrt,
buď za své jednání rytíři hrd.
Pozvedni krvavý meč a kříž,
jen tak budeš bohu blíž..“
Okouzlením slávou Boží,
se vraždění jak mor množí.
Tambury přehlušuje mečů řinčení
a v nich ukryté bezbožníků křičení.
Zoufalství a pohanů řev
vyvolává v rytířích větší hněv.
Chtějí co nejvíce hlav napíchnutých na meči,
ať církev o křížové výpravě blahořečí.
Červenému kříži na hrudí dělají čest -
pokořeně padlo spousta osad a měst.
Plenění a neúcta šla s nimi ruku v ruce,
tu však za hřích neoznačovali,
neboť ve jménu Krista špínu páchavali. o.v.a 2016