Poslední pad výstřel války s mloky,
na pancíři kreslí pihy odraz hvězd;
vlaky obrněné se svalily na boky
a kříže s korunami přileb podél cest;
Zatím na kolenou národ zmírá hlady
a krvácející děti ani nemají kde spát;
na jich hrobech vítězové tyčí svoje hrady
a popravčí se šklebí zpoza vrat;
Nad řekami místo nebe visí stíny,
po pláštěnkách stráží stéká krev;
muži místo soků střílí svoje syny
a ze zpěvu sirén záštiplný řev;
Luna roní slzy nad bezmocí
a trochu tmy ještě nebe přileje
a pak, minutu před půlnocí
se rozduní staré koleje...