Anotace: -------------
Krásné časy Rudolfínské,
útulek básníků,umělců a vědců.
Katolíci v opojení rýnském
vzhlíží k Římu a modlí se k světcům.
A svatá říše Římská,
české bratry ztříská.
Blahobyt v lhostejnosti
uspával
a politické obratnosti
nahrával.
Domácí kroj ustoupil,
nákladným módám,
cizák tiše vstoupil
a dal vale českým ódám.
Starost o zítřek se topil
v zábavách a bitkách,
katolík se činu chopil,
vyznal se Bohu a vyznal se i bitkách.
Český jazyk vytříbený,
všemu lidu zaslíbený,
jadrný a ryzí,
do exilu mizí.
Ani Adam Veleslavín
nezabrání úpadku,
Bílá hora, kravín,
kopne všechny do zadku.
Katolík a Germán, konfiskuje
českou zem,
český národ likviduje,
Konijášský sen.