Anotace: Rekviem za 23 000 z Poldi - vloženo pro mé přátele...
*
Sázecí jeřáb za řetězů hřmotu
vyklápí plnou vanu
odstřižků, cáglů, ingotů a šrotu
Pec má ohnivou tlamu
kdo neopatrný - běda tomu:
snadno ho žhavý jazyk lízne...
Lopatu hodí každý niklu, nebo chromu
a od pece - dokud je čas - zmizne...
Prach, hukot pecí, kovová pachuť plynu,
řev strojů tak, že nerozumíš slovu
a jak rám lemuje huťařinu
horko ze stovek tun tekutého kovu
a všude kolem železná vůně vládne.
Železa vůně? to můžeš říkat koni...
Přesto je pravda že v ingotů skladě
železa velké množství pohromadě
(velice zvláštně sic) však doopravdy – voní
To už je všecko. Jenom doložku malou:
patnáct let už se tou dvěstěmetrovou halou
jen vítr severní prohání a bez odporu fičí
a není slyšet rámus, hřmot a ani hlasy ničí
a u bývalých pecí je i v létě chladno.
Druhého srpna dvatisíce sedm - Kladno