Prolog
Výprávím svůj příběh pořád,
však stále udivuji diváka,
když chce jen u ohně se hřát.
Baví jej asi ta ušní podívaná.
Mnoho let již uběhlo od mého zrodu,
Nezapomněl jsem ale žádnou epizodu.
Mládí své vám ukáži, lásku i hříchy.
Neobejdeme se ani bez té pletichy.
Nejsem slavný, vojska jsem nevedl,
zmínku o sobě v knihách jsem nečetl.
Rádi poslouchají lidé člověka obyčejného.
Mě, mladého pážete rytíře namyšleného.