Anotace: Báseň o 17. listopadu
Dnes je 17. listopad,
To v historii komunismus spad.
Byl tu s námi 41 let,
A od toho osudného dne.
Uplynulo 31 let,
A teď tu s námi korona virus je.
Ale revoluce jejíž výročí slavíme,
Není jediná, která byla v tento den,
A o níž jenom víme,
Ale byl to i jiný osudný den.
Bylo tomu za světové války,
Kdy zavřely vysoké školy.
A do ulic vyběhli studenti a studentky,
Aby se do lavic vrátit mohly.
Bojovali i za demokracii a svobodu,
Ale Němci řekli: Tohle vám tolerovat nebudu.
Padli studenti, kantoři a mnoho dalších,
Jen aby uvolnili cestu pro ty další.
Avšak jednu osobu s tímto dnem máme spojenou,
A to Opletala, který je pro nás hrdinou.
Jednoho dne se sešla rada,
Aby za tyto činy něco dala.
A to Mezinárodní Den Studentů,
Je to sice svátek státní.
Ale i vzpomínka těch incidentů,
Aby u nás nebyli ti špatní.
Ale teď zpátky k revoluci sametové.
Cinkali jsme klíčem.
Abychom tuměli zas něco nové,
A nad námi nemávali komunisté bičem.
Dnes tu nad námi mává jiný,
A to ten virus blbý.
Kvůli němu nemůžeme slavit venku,
Ani jednu malou sklenku.
Večer musíme sedět doma,
Maximálně nákup, práce.
A počkat až odejde korona,
A šlo zase všechno hladce.
Proto všichni držme se,
Ať ježíšek nám něco pěkného přinese.
Tak vám přeji svátek pěkný,
A i advent mějte hezký.