Anotace: Puškinovi
Měděnýma očima hledí na své město,
které za krutou cenu vystavěti dal.
Nohy má ve třmenech, a přesto
těžké jsou mědí, už je nikdy nevyndá.
chladný vítr už s vlasy měděnými
nepohne, už je víc nerozfouká.
Jakpak mu, Petru, asi je,
když z výšky bez mrknutí na Petrohrad kouká?
Je vězněm v měděném svém těle
a pouta jeho nejsou k vidění,
a stejně tak i ty v měděné cele
jsi příkazem a vlastním perem lapený,
když píšeš caru o carovi,
o jeho velkém předchůdci,
a před Alexandrovými slovy
se marně snažíš utéci.
když mezi řádky vepisuješ
svou pomstu tomu vladaři
a přitom hrůzou krev ti tuhne,
jak car se na to zatváří.
Jsou krásné domy Petrohradu,
jsou krásné jeho kanály,
ty, bys odhalil všem pravdu,
jsi cara svého ošálil.