Anotace: Chtěla jsem napsat něco povzbudivého, hrdinství probouzejícího - tak tady jednu máte :-). Letním virózám nazdar!
Vojáčkův boj
Spí, pokojně dřímá v peří
na loži, co ustlali mu,
čelo místy vráska zčeří,
horečky má, taky rýmu.
Spí na místě přiděleném
vojín, jehož tělo skolil
neduh s tuze štědrým věnem;
nabral ho prý u Thermopyl.
Spí, nevzrušen děním kolem,
u lůžka jej děvče stráží.
Dej bůh, že se vrátil z pole,
kde jiní se v leže praží.
Sestra chladí v ohni čelo,
z dálky trubka sytě zní;
kéž to mladé, silné tělo
v lítém boji zvítězí.