Šámalova chata
Anotace: O stavbě na Nové louce u Bedřichova
Sbírka:
Volání domova
Blízko zámečku na Nové louce
Blatný rybník slyším šplíchat
jak se do hladiny vítr potápí
či kachny se blízko břehů kolébají.
Dodnes chata stojí
opuštěná jak vdova,
jež se vracela jednoho sychravého rána
z bedřichovského hřbitova
Pojmenovali lidé roubenku
po kancléři Šámalovi
který na loveckém zámečku
často pobýval
ještě dříve než restauraci udělali z chaty
Samota na Nové louce
tradicí dýchá
když vodní turbíny na Blatném rybníce
poháněly soustavu pil
Poblíž Bedřichova
kde k nebi stromy větve vzpínají
utichl dávno zvuk strojů
teď jen hlas ptáků a šum větru
okolo nádrže je možno slyšet
tam v klínu hor leží Blatný rybník
jehož tmavé oko hladiny
halí smrků stín
Přečteno 80x
Tipy 3
Poslední tipující: Jordliana, mkinka
Komentáře (4)
Komentujících (2)