Elenina zpověď
Anotace: Báseň je součástí nedokončené sbírky Oběť. Jejím vypravěčem je dívka Elena, která v ní částečně popisuje svůj život.
Sbírka:
Oběť
Elenina zpověď
Snad Ďábel si zasedl
a Bůh na mě zanevřel,
koho ráda měla jsem,
ten brzičko mi zemřel.
Otce zavraždil mi snad
hladem vzteklý vlk,
zlámal mu krční vaz;
snáz, nežli paví brk.
Bratr v bitvě padl,
za krále a naši vlast,
s matkou jsme si byly
na rány v srdcích mast.
Však, krátký čas je tomu,
i ona opustila mne;
k hříšné šanci, že též zemřu,
má naděje se nyní pne.
Na smrt hříšné myšlenky
ovšem hnedle odháním.
Boha prosím, kéž se z moci
zlého Ďábla vymaním!
Ďábla, co mi blízké vzal,
co sny mé v můry noční mění
a můj úsměv dříve šťastný
v zoufalé dne probrečení.
***
Další - http://liter.cz/Basne/246215-view.aspx
Přečteno 453x
Tipy 5
Poslední tipující: Rudolf z Falknova, Charibeja
Komentáře (4)
Komentujících (3)