Střetnutí
Anotace: Báseň je součástí nedokončené sbírky Oběť. Vypravěčem je 'třetí osoba'. Jde o setkání upíra s Elenou.
Sbírka:
Oběť
Střetnutí
Dívka jako přimražená
z místa krůčkem nehne se,
její duše rozervaná
stěží svůj strach unese.
A neznámý cizinec
kráčí volným krokem blíž.
´Prober se, ty huso hloupá,
vždyť jistě ještě spíš!´
„Ach, nač ta přání pošetilá,
vzhůru jsi, až dost!
Čeho se tak bojíš, milá?
Jen zvaný nejsem host…
Eleno, proč třeseš se?
Tvá vůle je mi nad vše svatá.
A té snad se zprotivit mě
nepřiměje ni mince zlatá!“
Zastavil se na pět kroků
od mladičké nešťastnice,
srdce strach jí svíral jak
pařát staré polednice.
Skrze rty mu sotva šeptá:
„Odkud jen znáš moje jméno?“
On úsměvně odpovídá:
„Vítr mi řek, drahá Leno.“
Elen, hledě v jeho úsměv,
s kým hovoří poznala;
tímhle nočním přízrakem
ji strašívali odmala.
V poznání křikla: „Vím, kdo jsi!“
Usmál se zas: „I já tebe znám.“
Líce jí pobledly, než děla dál:
„Nechej mě být, strach velký mám.“
„Ano, já vím.
Ta vůně strachu
nejhezčí je
z lidských pachů!“
Zubil se a v očích mu hrál
plamen dravých, lítých šelem,
co na kořist si brousí drápy
ještě zrána, před večerem.
V jejích očích spatřoval
pořád bezedný jen strach
a srdce jí bylo jak
kostelní zvon na poplach.
***
Předchozí - http://liter.cz/Basne/246305-view.aspx
Další - http://liter.cz/Basne/246502-view.aspx
Přečteno 504x
Tipy 6
Poslední tipující: Rudolf z Falknova, Charibeja, Bloodmoon
Komentáře (1)
Komentujících (1)