Zachraňte se
(houpy houp)
Loď, kterou jménem neznám,
pluje vstříc klidným vodám,
na palubě se tančí, baví,
tuhle loď nic nezastaví.
Kapitán, starý mořský vlk -
žralok by si ani neškrk -
přípitek právě pronáší,
loď klidné vlny unáší.
(houpy houp)
Motory však náhle ustanou,
na širém moři sami uváznou:
"Nebojte, technická závada,
horší to bývalo zamlada."
Déšť však spustí se náhle,
k tomu pískot, tiše a táhle:
"Zachraňte se, kdo jen může,
tady už vesta nepomůže!"
Prší uvnitř, konve vody,
na přítomné přišly mdloby:
"Zachraňte se, jak se dá,
za to můžou strašidla!"
Padá mlha, padají kroupy,
kdo uteče, neprohloupí:
"Spusťte čluny, chyťte vesla,
jinak naděje na dno klesla."
(houpy houp)
Ze zdi zjeví se postava,
zhmotněná nejhorší představa,
namísto rukou se dvěma háky,
půlí si tělo - pro diváky.
Krev teče a pak mizí,
mění se ve zlato ryzí:
"Tady, kapsy své naplňte,
proti vodě se jimi braňte!"
A lidé skáčou, blázni,
koupou se v mořské lázni:
"Že cítíte něco v kapse
a není to vzduchu kapsle?"
Na mořském dně se nehýbají,
své zlato už neprodají,
tahle loď beze jména, bez dluhů,
to je dnes pravý ráj duchů.
Přečteno 525x
Tipy 3
Poslední tipující: Gabrielle
Komentáře (0)