STRAŠIDLO
Strašidlo tak zákerné
tajne spriada temné plány,
vlastnej láske neverné,
časom jatrí staré rany.
Údel daný do vienka,
spôsobovať ťažké bôle,
hádzať ľuďom polienka,
prekonať ich silou vôle.
A ten výzor strašlivý
odpudzuje okolie,
pocit smútku plačlivý
spôsobuje príkorie.
Často mení podobu,
zatajuje vlastnú tvár,
na zmierenie ozdobu
obeť prijme ako dar.
Nevidiac v tom žiadny háčik
natešene berie dar,
po dobrote ani máčik,
no tým darom vlastný kar.
Strašidlo to prehnalo,
to už je fakt silná káva,
strachu opäť nahnalo,
hnev už tečie ani láva.
Samé skutky morbídne
stvára denne dokola,
pritom reči stupídne
chŕli priamo od stola.
Čo je to za správanie,
ty grobianska mátoha,
každodenné hnevanie
žitia tvojho predloha ?
Prihlásiť ťa do školy
najvyšší čas teraz hneď,
v nej ťa kantor preškolí,
potom sa smieš vrátiť späť.
Zložiť skúšku z dobrých mravov
treba najprv úspešne,
pohnúť umom, vlastnou hlavou,
snažiť sa žiť prospešne.
Nielen stvárať neplechy
od rána až do noci,
strašiť ľudí zo strechy
najradšej o polnoci.
Koniec takým výčinom,
strašidlo už dospelo,
školou k lepším počinom
zmúdrieť veru prispelo.