Kocovina, aneb bláznivá pohádka
Anotace: (Předmaturitní úleva myšlenek)
Potácím se z hospody,
lesem, v tichu noci.
Cesta není, tak kudy?
Teď zakop jsem kruci!
Zvednu se stěží,
oklepu své šosy.
Hle! Někdo běží
a v ruce drží cosi.
Zavejskám tedy naň,
on se ani neotočí.
Já vychrlím z úst haň
a vztek vletí do mých očí.
„Hej, ty tam!“
Hulákám naň.
Sotva dechu popadám,
jak chvátám zaň.
Klopýtám přes kořeny,
již naň chmatám.
Fuj! Hnáty to má ztopořeny.
A už, už cípu jeho mám!
Strhnu jej!
Skočím naň!
Tak neúpěj!
Já jsem saň!
Tu přilétá rána veliká,
však ne ode mne.
V čele dírka mailnká
a ruku mi cosi mne!
Asi jsem usnul
a sen jsem měl.
Tak polštář si zdusnul
a vstříc snu zas šel.
Však dveře z pantů letí,
v pokoji postava ohavná.
A mě obepře napětí,
z náhla, cosi jako odvaha.
Tak tasím svůj meč,
spíš násadu z lopaty.
„Neváhej a seč!
Co? Kam jdeš, jo ty!“
Zvláštní chvíle se udála,
lákavá jak nevěra.
Ta postava se usmála,
óó, jaká to nádhera.
Tak skočím naň!
Tak strhnu jej!
Tak ty jsi saň?!
Tak – tak neúpěj!
Opět ležím na zemi
a nade mnou ta postava.
Řvát nahlas chce se mi:
„tak kde mám svého Gustava?“
A kdyby jste zvěděli,
tak Gusta je můj přítel.
My spolu vše probděli
a měli zásob smíchu pytel.
Na zemi ležím tedy
a postava stále nademnou.
A mě zradily mé pudy.
Proč nohy mi nezdrhnou?
Náhle kápi shodila
a já přirost k podlaze.
Ke mě se blíž sklonila
a mě bylo náhle blaze.
Ta tvář tak rozmilá,
nejspíš blud, či klam,
vždyť zrůdnost se z ní ztratila!
Jako sežraná tisícem tlam.
Dívám se naň,
ani nedutám.
Ona není saň,
nic jiného nevnímám.
Ona oči má krásně zelené,
tvářičky hebčí nežli samet.
Nejspíš uhranula s nimi mne.
Teď ať poradí mi nějaký kmet.
Konečně jsem schopen slov:
„Kdo jste krásná paní?
Určitě nejste něčí vdova?
Pak bych si vás vzal bez váhání.“
Její tvář krásně zrudla
a na rtech úsměv vyklubal se.
Mě vzdech vydral se z hrdla
a na podlahu posadil se.
Za ruku mne lehce vzala
a otočila se ke mně zády.
Staré dveře otevřela
a oba venku jsme byli záhy.
Na mě se podívala,
těmi očky zelenými.
Ruku mou pak upustila
a řekla ústy nevinnými:
„Dívám se naň,
ani nedutám.
On není saň,
nic jiného nevnímám.“
Pak odemne odstoupila,
úsměvem mi sbohem dala.
A v dračici se proměnila.
Máchla křídli a uletěla.
Ráno jsem se strašně nudil,
hlava mě příšerně rozbolela.
Jako by mě někdo šutrem budil,
ach jo, blbá je kocovina.
Přečteno 709x
Tipy 2
Poslední tipující: Erion Fate
Komentáře (1)
Komentujících (1)