Meruňkové knedle
Anotace: Tohle je básňa i návod k dobré baště! :o))
'
Meruňkové knedle,
z těch jsem úplně vedle,
hlavně z těch, co vaří mamka,
slintá Němka, Angličanka.
Pokud byste chtěli dneska
mlsat tu potravu se mnou,
opatřete příbytek svůj
meruňčiček malou bednou
a dejte se do díla,
by vám žádná oranžkoule
marnotratně neshnila.
Nandej sobě do rendlíku
nebo jinam, podle zvyku,
mléka litru půl
a pak másla velkou lžíci,
nesmí chybět sůl.
Té však jenom špetku dej,
začni hřáti onen kotlík,
občas promíchej.
Mléko směle k varu sveď,
postupně vsyp mouku hrubou,
vhodně přitom zapoj třeba
spřátelenou bytost druhou.
Hlavně obsah pilně míchej,
nezahálej, nepospíchej,
ještě chvíli na plotně to hřej.
Odstav potom hrnec stranou,
pauzičku si dej,
těsto musí chvíli chladnout,
než vejce vmícháš v něj.
Na vále pak řádně
prohněť kouli těsta,
pro nešiky šikla by se
ta kuchyňská vesta.
Těsto zválej v plátek slabý,
nejlíp tak tři milimetry,
začíná jít do horkého,
takže odlož všechny svetry.
Nožem krájej z těsta čtverce,
jenom žádné kotrmelce,
zabal meruňky vždy půl,
vař pět minut v hrnci s vodou,
rozvaří to jenom vůl!
Na talíře potom hnedle
naklaď svoje skvělé knedle,
množství podle jedlíka,
posyp tvarohem a cukrem,
podle chuti Pepíka,
polej rozehřátým máslem
a nešetři skořicí!
V bříšku bude jako v ráji,
šťastný úsměv na líci.
A libo-li,
pak sklenku mléka k tomu!
Naší mlsné kuchyně se držte,
pak nebude se vám chtít z domu.
------------------------------------------------------------------
Ovocné knedlíky ze spařovaného těsta - návod:
(množství pro 3-4 osoby, podle apetitu jedlíků)
Půl litru mléka,
1 velká lžíce másla,
trochu soli,
za občasného míchání přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme 300 g hrubé mouky,
hrnec přitom necháváme ještě chvíli na plotně.
Po VYCHLADNUTÍ těsta zapracujeme doň 1 celé vejce,
vyválíme těsto asi 3 mm silné,
nakrájíme na čtverce a balíme do nich ovoce,
nejlépe meruňky, jablka či švestky,
vaříme na mírném ohni v osolené vodě 5 minut.
Podáváme posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem,
moučkovým cukrem a skořicí, polijeme rozehřátým máslem.
Mimo sezónu lze s úspěchem použít i kompotované ovoce:
Z těsta uděláme malé koule nebo šišoidy, uvaříme a až na talíři pak prokládáme ovocem.
Dobrou chuť!
.
Přečteno 763x
Tipy 43
Poslední tipující: šuměnka, Maryje..., Gabrielle, Live to fight, Kars, hloubavá, střelkyně1, Holis, CULIKATÁ, labuť, ...
Komentáře (14)
Komentujících (14)