Anotace: O křovácích a mamutech...
V Africe dosud neobjeven
nachází se křovácký kmen
Žijí si tu hotovou idylu
bez záchodu, bez mobilu
U ohniště křováčata dovádějí
příběhy starších slyšet chtějí
Zatím západ slunce nad savanou
skýtá dechberoucí podívanou
V chýši schází se rodina užší
mluví o životě v buši
Rodiče si děti dobírají
že kulatá bříška mají
Otec synka balamutí:
"Ráno půjdem na mamuty!"
Přitom pohled za záclony
Přináší jen holé slony
Když to vidí, křováče
je mu z toho do pláče
Vždyť ti sloni chobotnatí
nezdají se být chlupatí
Však ví, že pro podnebí tropické
husté chlupy nejsou praktické
Možná tak přijít do Afriky zima
To by bylo vážně príma!
Jak mu ta myšlenka hlavou proletí
bouře se přižene vzápětí
Stromy se ohýbají a nebem letí
jakési podivné bílé smetí
Rázem i ti křováci nahatí
litují, že nejsou chlupatí
Do chýší před mrazem zalézají
takové poměry tu neznají
Savana je závějemi překryta
Pakoňům mrznou kopyta
Sníh pokrývá živé ploty
Slonům sněží na choboty
Chytrák volá do Evropy:
"Mám nově kde prodat boty!"
Výbor olympijský se raduje
hned hry zimní zde plánuje
Tu na obzoru zjevují se siluety
nepochybuje nikdo, že jde o mamuty
Chlupaté choboty se sněhem dovádí
zmatené křováky k úžasu přivádí
Náhle však opona padá
Vrací se zpět sloní stáda
Po závějích ani památky
Žádný sníh nepadá na chatky
Křováče ale smutné už není
protože zítra po setmění
Ví, že ve svých snech na tuty
bude zas počítat mamuty